Την περίοδο του Πάσχα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε επίπεδο διατροφής, ιδιαίτερα από τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Από τη μία είναι η περίοδος νηστείας, κατά την οποία η διατροφή βασίζεται κυρίως σε τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές υδατανθράκων και τις οποίες ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ώστε να μην έχουμε ανεπιθύμητες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα, ενώ από την άλλη τη νηστεία ακολουθούν 1-2 ημέρες υπερβολικού φαγητού που μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην απορρύθμιση του διαβήτη και σε άλλα προβλήματα όπως φλεγμονές του παγκρέατος.
Το παραδοσιακό πασχαλινό ελληνικό τραπέζι περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά εδέσματα, που περιέχουν συνήθως πολλές θερμίδες αλλά και υψηλά ποσοστά χοληστερίνης και λίπους. Τι θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζει ο ασθενής που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη;
Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κατσίκι είναι λιγότερο λιπαρό από το αρνί.
Τα 100gr. άψητου κρέατος (κατσικιού ή αρνιού) περιέχουν περίπου 370 θερμίδες, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από το λίπος.
Και το αρνί και το κατσίκι αποτελούν πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας αλλά και πολλών βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος Β) αλλά και απαραίτητων ιχνοστοιχείων όπως σιδήρου και φωσφόρου.
Επειδή όμως τα περισσότερα ζώα που καταναλώνονται είναι νεαρά, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες.
Η συσσώρευση του ουρικού οξέος οφείλεται κατά βάση σε μια διατροφή που είναι πλούσια σε πουρίνες. Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία και να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα και πόνο στις αρθρώσεις.
Μια μερίδα μαγειρίτσας, από την άλλη, μπορεί να περιέχει μέχρι και 600 θερμίδες, ενώ φημίζεται και για τη μεγάλη περιεκτικότητα σε κακή χοληστερίνη. Μια υγιεινή πρόταση θα ήταν να χρησιμοποιηθούν άλιπα κομμάτια κρέατος αρνιού ή κατσικιού αντί για συκωτάκια, που είναι πλούσια σε χοληστερίνη (γύρω στα 400 mg ανά κομμάτι)!
Κατανάλωση κρέατος και χοληστερίνη:
Πείτε ναι: Αρνάκι γάλακτος, κουνέλι, κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς πέτσα.
Με μέτρο: Άπαχο κρέας, μοσχάρι και χοιρινό χωρίς λίπος, λουκάνικα από μοσχάρι ή κοτόπουλο.
Πείτε όχι: Εντόσθια, πέτσα, χοιρινό λουκάνικο, σαλάμι, μπέικον.
Να έχετε στο μυαλό σας ότι οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα διάφορα λαχανικά εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερίνης από τον οργανισμό. Γι’ αυτό, μαζί με το κρέας προσπαθήστε να καταναλώνετε ικανή ποσότητα σαλάτας, χωρίς πολύ λάδι. Προτιμήστε σαλάτα μαρούλι με άνηθο και κρεμμυδάκια, αγγουροντομάτα με πιπεριά, πολίτικη με λάχανο, καρότο και μαϊντανό, και γενικά φρέσκες σαλάτες με ποικιλία λαχανικών.
Και τα αυγά;
Ένα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 gr. πρωτεΐνης, 5 gr. λίπους και κυρίως γύρω στα 220 mg χοληστερίνης. Μελέτη όμως που δημοσιεύτηκε στην American Journal of Clinical Nutrition καταδεικνύει για πρώτη φορά ότι τα αβγά έχουν προστατευτική δράση ενάντια στο διαβήτη.
Οι άνδρες που στη μελέτη κατανάλωναν περίπου 4 αβγά την εβδομάδα φάνηκε να αντιμετωπίζουν κατά 37% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη σε σύγκριση με άνδρες που κατανάλωναν μόλις ένα αβγό την εβδομάδα. Η κατανάλωση περισσότερων από 4 αβγά την εβδομάδα δε φάνηκε να συσχετίζεται με επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία.
Το αβγό παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία μεταβολισμού της γλυκόζης και την εκδήλωση της ήπιας φλεγμονής και γι’ αυτό συμβάλλουν στην προστασία από το διαβήτη.
Γι αυτό πείτε ναι στην κατανάλωση κυρίως βραστών αυγών αλλά με μέτρο!
Τέλος, 60gr πασχαλινά κουλουράκια περιέχουν 230 θερμίδες ενώ 100gr τσουρεκιού γύρω στις 400 θερμίδες με πολλούς υδατάνθρακες! Μπορούν όμως να παρασκευαστούν με χρήση γλυκαντικών ουσιών, που θα τα κάνει καταλληλότερα για τα διαβητικά άτομα.
Μην ξεχνάτε
- Αν η χοληστερίνη σας είναι “τσιμπημένη” και δεν μπορέσετε να αντισταθείτε στους “πειρασμούς” του πασχαλινού τραπεζιού, φροντίστε αμέσως μετά να ακολουθήσετε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, ψάρι και κοτόπουλο, μα φτωχό σε κόκκινο κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκά, αυγά, και αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο.
- Την περίοδο του Πάσχα μην παραλείπετε τις μετρήσεις σακχάρου! Μια χαμηλή τιμή τις μέρες της νηστείας ή μια υψηλή αργότερα μπορεί να λειτουργήσουν σαν “καμπανάκι κινδύνου”…
- Να πίνετε αρκετό νερό, που βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας πουρινών και γλυκόζης από τον οργανισμό!
Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη!!
Διαβάστε ακόμη: Ποια φρούτα αυξάνουν τη γλυκόζη και την ινσουλίνη περισσότερο;